Още днес се очаква Румен Спецов да се върне като

...
 Още днес се очаква Румен Спецов да се върне като
Коментари Харесай

Правителството връща Румен Спецов начело на НАП?

 Още през днешния ден се чака Румен Спецов да се върне като шеф на Националната организация за приходите, научи " 24 часа ". Предстои до часове държавното управление да гласоподава тази рокада.

Спецов бе отпред на Национална агенция за приходите от май 2021 година до август 2022 година Той зае тази позиция откакто бе фитнес-инструктор в Дубай и първенец по културизъм.

Припомняме един скандал с неговата компания, която той продаде на подставено лице, с цел да не заплати на Национална агенция за приходите налози за над един милион лв..

Румен Спецов бе назначен за изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите на 14 май 2021 година по предложение на Асен Василев, който тогава бе финансов министър в кабинета " Петков ".

Още в същия ден стана ясно, че новият данъчен началник има противоречив миг в биографията си, който слага етичен проблем за неговата валидност да заема поста.

От публични данни в Търговския указател и в обществени описи на Национална агенция за приходите е видно, че на 13 април 2016 година Спецов е продал своята компания " Гранекс Трейдър " ЕООД на малоимотно лице. Това се случва няколко седмици, откакто на 17 март 2016 година на Спецов е връчен инспекционен отчет от Национална агенция за приходите за открити отговорности сред 1 и 1.5 милиарда лева след извършена данъчна проверка.

След разкритията, оповестени първо от уеб страницата Bird, Национална агенция за приходите и Министерството на финансите излязоха с пояснение, че Спецов е придобил дял във компанията, откакто напуща Национална агенция за приходите през 2015 година, продава го след година, а отговорностите към фиска са открити по-късно, освен това са за остарял интервал.

Дължимата сума, която към днешна дата е в размер на 1.134 млн. лева, продължава да стои неплатена и на процедура е несъбираема. Като началник на Национална агенция за приходите Спецов сега има задачата да събира сходни просрочени отговорности, само че на този стадий явно не може да събере дълга на някогашната си компания. В предишното продажбата на закъсали компании с огромни задължения към Национална агенция за приходите бе необятно публикувана процедура за отбягване на данъчно облагане и източване на налози, заради което след това се постановиха законови промени.

Спецов обаче декларира, че не е правил никакви данъчни измами. Той се хвали с добра събираемост като началник на Национална агенция за приходите, а някогашният длъжностен министър Асен Василев до последно абсолютно го защитаваше с аргумента, че разкритията са " серия от театрални постановки ".

В последния си работен ден като министър Асен Василев призна, че Спецов е бил осведомен с ревизионния отчет на Национална агенция за приходите, преди да продаде компанията си, само че не е разполагал с окончателния инспекционен акт.

В обясненията пред " 24 часа " Румен Спецов признава, че е знаел за откритите от данъчните отговорности на " Гранекс трейдър ", преди да я продаде на малоимотно лице, само че те не били по закона за Данък добавена стойност, а поради в допълнение начислен корпоративен налог заради непризнати разноски за 2014 година в размер на 700 000 лева

" Въз основа на прихода на компанията, който тя сама е заявила, и не признавайки разхода за покупката на артикули, Национална агенция за приходите поправя със 700 000 лева финансовия резултат. Но отново наблягам - на никое място не се твърди, че има фиктивни покупко-продажби, документи с погрешно наличие или опит за машинация ", показва Спецов. При промяна на финансовия резултат със 700 000 лева обаче дължимият корпоративен налог е най-вече 0.07 млн. лева, а не 1.1 млн. лева, колкото Национална агенция за приходите търси от сдружението.

Ако обясненията на Спецов пред " 24 часа ", че откритите от Национална агенция за приходите отговорности са за 2014 година, когато той към момента е работил в Национална агенция за приходите и затова не са насъбрани от него, излиза, че те са насъбрани по времето, когато съучастник във компанията е била неговата настояща брачна половинка – Плама Желева. Името ѝ попада в Търговския указател като съучастник с 50% от капитала в " Гранекс Трейдър " през цялото време на преименуването на компанията през юни 2014 година

Спецов изяснява, че компанията му се е занимавала с търговия със зърно, като е желал да развива и произвеждане на фуражи, само че не съумял да откри финансиране и се разочаровал. Затова решил да продаде компанията, а купувачът, който се оказва малоимотно лице от драгоманско село с престъпни прояви, самичък го намерил. На срещите с купувача Спецов обяснил положението на компанията и почналото произвеждане от страна на Национална агенция за приходите, за което обаче нямал никакви терзания.

Пред " 24 часа " шефът на Национална агенция за приходите изяснява още, че е мълчал по случая към този момент близо пет месеца, тъй като счита, че " не е работа на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите, претрупан със характерни задания в нелеко време, да върви по медии и да дава пояснения за нещо, което не е направил ".

От думите му излиза наяве още, че отвън случая с несъбраните 1.1 млн. лева от някогашната му компания " приходната организация се оправя добре " и към този момент не е " бухалка за бизнеса ".

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР